Brojač posjeta


četvrtak, 13. ožujka 2008.

Što je CITES?

CITES je kratica engleskog naziva Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (Convention on International Trade in Endengered Species of wild Fauna and Flora). Ta je konvencija poznata i pod nazivom Washingtonska konvencija. Donesena je 1973. god. radi zaštite divljih životinja i biljaka od nekontrolirane međunarodne trgovine koja je neke od njih dovela do ruba izumiranja, a trenutno ugrožava više desetaka tisuća vrsta. Danas je čak 161 država potpisnica CITES-a. Republika Hrvatska postala je punopravna stranka ove Konvencije u lipnju 2000. godine.

CITES djeluje kao sustav kontrole međunarodne trgovine divljim vrstma životinja i biljaka. Temelji se na sustavu uvozno-izvoznih dopuštenja koja izdaje nadležno tijelo državne uprave za provedbu CITES-a (CITES Management Authority) ako su ispunjeni svi uvjeti propisani odredbama Konvencije. CITES dopuštenja potrebno je imati pri uvozu i izvozu živih primjeraka, dijelova i derivata onih vrsta koje se nalaze na Dodacima I, II i III. Dodatak I uključuje oko 900 vrsta kojima prijeti izumiranje (npr. hijacitna ara, molučki kakadu), a trgovina divljim primjercima ovih vrsta u prvenstveno komercijalne svrhe strogo je zabranjena. Moguće je odobriti jedino trgovinu divljim primjercima za nekomercijlne potrebe (neprofitna znanstvena istraživanja, edukacija, lovački trofeji...), te trgovinu primjercima uzgojenim u zatočeništvu sukladno odredbama Konvencije, a potrebno je pribaviti odgovarajuce dopušetenje. Dodatak II uključuje oko 25.000 vrsta životinja i biljaka koje su navedene pojedinačno ili u skupinama, a nekontrolirana međunarodna trgovina ih može ugroziti, te je prije izvoza potrebno pribaviti izvozno dopuštenje. Dodatak III uključuje pojedinačne vrste za koje su pojedine države zatražile od ostalih stranaka Konvencije da im pomognu u zaštiti (oko 270 životinjskih vrsta i 30 biljnih). Međunarodna trgovina ovima je dopuštena, no kontrolira se izdavanjem izvoznih dopuštenja (koja izdaje država koja je tražila uključenje vrste u Dodatak III), te certifikata o podrijetlu (koje izdaju sve ostale države).

Prema trenutno važećem Zakonu o potvrđivanju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (NN broj 12/99, izmjene) zaštićenim vrstama biljaka i životinja, te njihovim dijelovima nije dopušteno trgovati u RH niti ih uvoziti i izvoziti u komercijalne svrhe.

U Hrvatskoj CITES dopuštenja izdaje: Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, Ulica grada Vukovara 78/III, Zagreb, tel. 01/6106-555

Pripazite:
Prilikom putovanja u inozemstvo imajte na umu da se CITES dopuštenja ne izdaju automatski, a račun za kupljenu robu ne zamjenjuje CITES dopuštenje. Pri kupovini suvenira i drugih predmeta za osobnu uporabu, te pri trgovini životinjama i biljkama u komercijalne svrhe, obavezno provjerite radi li se o vrsti s CITES-ova popisa ili njenom derivatu kako ne bi imali problema s carinskom kontrolom na granici, tj. kako bi Vam ih carinski djelatnici ne bi mogli zaplijeniti. Brojne države imaju strože nacionalne propise od odredbi CITES-a (npr. države Europske unije).Ilegalna trgovina ugroženim vrstama po obimu i zaradi može se usporediti s trgovinom drogom i oružjem.Životinje i biljke uzete iz prirode, te ileglno uvezene životinje mogu biti nositelji raznih zaraznih bolesti i parazita.