Brojač posjeta


nedjelja, 9. ožujka 2008.

Opći uvjeti držanja

OPĆI UVJETI DRŽANJA
1. VOLIJERE
Volijere i kavezi trebaju biti izolirani od buke i smješteni tako da ptice budu zaštićene od svakog stresa koji bi mogli uzrokovati ljudi ili druge životinje. Pri držanju iscrpljenih ili povrijeđenih ptica s ciljem njihovog puštanja na slobodu potrebno je smanjiti prisutnost čovjeka na najmanju moguću mjeru. Takve ptice se ne smiju izlagati i pokazivati javnosti.

2. OSVJETLJENJE
Ukoliko se ptice drže u zatvorenoj prostoriji treba se pobrinuti za dovoljno osvjetljenje dnevnom svjetlošću ili osigurati umjetnu svjetlost primjerenu dnevnom svjetlu. Jednako osvjetljenje treba osigurati i u zaštitnim, zatvorenim dijelovima volijera. Dnevno osvjetljenje ne smije biti isprekidano; treba se pridržavati ritma dana i noći. Trajanje osvjetljenja određuje se prema specifičnim zahtjevima vrste i prema dobu godine i kod pjevica uglavnom varira od minimalno 8 i maksimalno 14 sati.

3. HRANA
Svakoj vrsti ptice potrebno je ponuditi odgovarajuću hranu, prema vrsti i starosti ptice. Hrana i voda nude se svakodnevno svježe, a posude se redovno moraju prati. Posude za hranu i vodu trebaju biti smještene dalje od prečki, da se smanji mogućnost prljanja izmetom ptica. Pticama treba staviti na raspolaganje i vodu za kupanje.

4. BOLESTI I POVREDE
Pri uzgoju i držanju ptica preporučaju se svakodnevne kontrole zdravstvenog stanja ptica. Ako postoji sumnja da je ptica bolesna, ima parazite ili se ozlijedila, treba konzultirati veterinara. Pri držanju povrijeđenih i bolesnih ptica, bitnije je sprječavanje daljnjih ozljeda od zadovoljavanja za kretanjem. Često je i neophodno privremeno ograničenje kretanja. U to vrijeme ptice se mogu držati u kutijama.

PAPIGE
Papige se mogu držati u volijerama ili kavezima. Kaveze treba postaviti na visinu od najmanje 80 cm. Za držanje u vanjskim volijerama mora postojati prostor za zaštitu od vremenskih nepogoda (sa svih strana zatvoren i osvijetljen prostor, najmanje visok kao i kavez ili volijera, s otvorom za ulaz i zlaz, a temperaturni zahtjevi primjereni su vrsti) koji ptice mogu u svakom trenutku potražiti. Samo za lošeg vremena, npr. jakog mraza, ptice se trebaju tijekom dana držati u zaštitnom prostoru. Za vrste, koje se u pravilu moraju držati u temperiranim prostorima, primjereno uređene unutrašnje volijere moraju biti istih mjera kao i vanjske volijere. Posude s vodom i hranom su tijekom zime smještene u zaštitni prostor. Podloga kaveza, unutrašnjih volijera i zaštitnog prostora prekrivena je pijeskom, piljevinom neobrađena drveta, drvenim granulama ili sličnim materijalom i treba ju čistiti najmanje jednom tjedno. Podloga vanjskih volijera može biti ili prirodna (tlo) ili se može snabdjeti slojem pijeska, šljunka ili slično. Kavezi, volijere i zaštitni prostori moraju biti opremljeni s najmanje dvije drvene prečke za sjedenje različite čvrstoće, koje moraju biti smještene tako da omogućuju duge letne pruge. Između kaveza ili volijera može biti potreban razdvajajući zid za zaštitu od povreda ugrizom. Sve papige osim opatice se gnijez­de u dupljama, stoga im za gniježđenje treba postaviti kućice, koje neki rodovi (Aratinga, Pyrrhura, Brotogeris, Bolborhynchus) koriste za spavanje tijekom čitave godine. Optimalna temperatura prostora navedena je za svaku skupinu. Temperatura u zaštitnom prostoru mora biti najmanje 10 °C, a za rodove Cyclopsitta, Deroptyus, Eclectus, Forpus, Geoffroyus, Graydidascalus, Gypopsitta, Micripsitta, Pionites, Pionopsitta, Prioniturus, Psittacella, Psittaculirostris, Psittinus, Psittrichas, Tanygnathus, Triclaria i Loriculus najmanje 15 °C. Za papige koje podnose hladnoću, npr, mala aleksandra (psittacula krameri), ljubičastoprsa aleksandra (psittacula derbiana), opatica (Myopsitta monachus), patagonska papiga (Cyanoliseus patagonicus) i australske papige zaštitni se prostor ne smije smrzavati.
Za držanje papiga uzetih iz prirode potreban je tijekom prve dvije godine veći prostor i treba im ponuditi dovoljno mogućnosti za povlačenje, stoga površina kaveza i volijera mora biti najmanje 50% veća nego što je navedeno u tablici za pojedine skupine papiga. Za privremeno držanje papiga (do tri mjeseca) površina kaveza i volijera može biti 50% manja nego što je navedeno u tablici.